Siunauskappeli ja krematorio
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Siunauskappeli ja krematorio

Asemäentie 43
55420 Imatra
044 400 4220

Tainionkosken siunauskappeli (Imatran siunauskappeli)

Arkkitehdit Jaakko Kontio ja Kalle Räike

Tainionkosken hautausmaan laajentamisen yhteydessä muodostettiin hautausmaalle uusi pääsisääntulo, jonka läheisyyteen kappeli on sijoitettu. Kellotornin vartioimasta »portista” ohjautuu liikenne maastoon painettuun sisäpihaan, jonka tehtävänä on kerätä kunkin vainajan omaiset läheisesti yhteen. Pihalta päästään toisaalta etu- ja odotustilojen kautta kappelisaliin ja toisaalta sakaristotiloihin. Kappelista johdetaan hautajaissaattue kunniapihalle ja edelleen hautausmaan eri osiin. Huoltotilat liikenteineen ovat täysin erillään.

Rakennuttajan toivomus jyrkästä lumettomasta katosta on käynyt hyvin yhteen suunnittelijoiden pyrkimysten kanssa korostaa kappeliosan merkitystä.

Kappelin kattorakenteet ovat puuta. Kate on kuparia, seinät slammattua tiiltä. Rakennustoimikunnan puheenjohtajana on ollut maanviljelijä Matti Jäppinen. Primus motoreina ovat toimineet taloudenhoitaja Reino Karhu ja työnopettaja A. J. Salminen, joka vastasi myöskin työnvalvojan tehtävistä. Avustajina toimistossa ovat olleet Seppo Kilpiä ja Matti Rotko.

Muut suunnittelijat: Rakennesuunnittelu: ins. Unto Kallio. Saniteettisuunnittelu: ins. Pekka Ahtikari. Sähkösuunnittelu: ins. Antti Soljala. Rakennus valmistui kesällä 1962.

Lähde: Arkkitehti-Arkitekten 5/1963

Siunauskappelin alttari

Krematorion uuni on ruotsalainen Tabo