Yhteisvastuukeräys 2021

Yhteisvastuun avaussunnuntai 7.2.2021
Tule kerääjäksi tai tule mukaan!
Ota yhteyttä Riitta sjöblom p. 040 511 8898

Uusia kerääjiä toivotaan mukaan!
Ota yhteyttä ja ilmoittaudu kerääjäksi jo tänään!

Yhteisvastuukeräys 2021

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon

Eri syistä johtuva köyhyys koettelee vanhusväestöä Suomessa ja maailmalla. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla. Keräys alkaa 7.2.2021. ”Elämässä tulee eteen sairauksia, työttömyyttä ja yllättäviä elämänkäänteitä. Sairauskierre apteekkilaskuineen saattaa suistaa velkakierteeseen. Työelämäaikaan otettuja lainoja onkin vaikea hoitaa, jos työura katkeaa ennenaikaisesti”, toteaa Yhteisvastuukeräyksen esimiespiispa Matti Repo

Riitta Sjöblom p. 040 511 8898  tai riitta.sjoblom**@**

Yhteisvastuukeräyksen toteuttamisaika on pidentynyt kestäväksi koko vuoden.

Lista- ja lipaskerääjät voivat olla liikkeellä myös muulloin kuin keväällä ja nyt poikkeusvuonna tämä mahdollisuus tullaan hyödyntämään.
Erilaisia Yhteisvastuun tempauksia voimme järjestää eri puolilla kaupunkia myös kesällä ja syksyllä.

Yhteisvastuu 2021: Eniten vanhuudessa yllättää köyhyys

Eri syistä johtuva köyhyys koettelee ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Monet vanhukset elävät taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa, jota koronaepidemia on vielä korostanut. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Keräys alkaa sunnuntaina 7.2.2021.

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät.

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Apua ikäihmisille seurakunnan diakoniatyön kautta

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.

Yhteisvastuukeräyksen toisena valtakunnallisena tuotonsaajana toimiva Kirkon diakoniarahasto kohdentaa 10 prosentin osuutensa keräystuotosta ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Diakoniarahaston avustukset haetaan paikallisseurakuntien diakoniatyön kautta, jossa hakijoiden avuntarve tunnetaan ja jokainen avuntarvitsija kohdataan.

Keräyksen toinen maanlaajuinen tuotonsaaja on Seurakuntaopiston kokoama kansanopistoverkosto, joka tulee toteuttamaan yhteisvastuuvaroilla ikäihmisille maksuttomia taloudenhallinnan koulutuksia sekä digitaitojen valmennusta vuodesta 2022 alkaen.

Imatralla Yhteisvastuukeräyksen tuotto käytetään ikäihmisten hyvinvoinnin tukemiseen

Imatran seurakunnan diakoniatyön avunsaajista lähes puolet on yli 70-vuotiaita.

Imatran seurakunta antaa jo nyt ikäihmisille tukea taloudelliseen ahdinkoon.

- Diakoniatyön kautta pyydetään usein apua esim. sairauskuluihin, sanoo Imatran seurakunnan diakonian työalajohtaja Riitta Sjöblom.

Yhteisvastuun keräystuotto käytetään Imatralla ikäihmisten hyvinvoinnin tukemiseen.

- Keräystuotolla hankitaan ikäihmisille esim. lahjakortteja jalkahoitoon tai kampaajalle; tämä piristää ja vaikuttaa elämänlaatuun myönteisesti. Juuri tällaisista hyvinvointia tukevista palveluista karsitaan ensimmäisenä silloin, kun taloudellinen tilanne on tiukka, Riitta Sjöblom jatkaa.

Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä

Yhteisvastuukeräys näkee tärkeäksi tukea avun tarpeessa olevia niin Suomessa kuin maailmalla. Tuotosta yli puolet, 60 prosenttia, ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä. Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen maahan.

yhteisvastuu.fi   kirkonulkomaanapu.fi

#yhteisvastuu2021 #enitenyllättiköyhyys

**************

Kätevimmin lahjoitat tästäyhteisvastuu.fi/imatra

MobilePay: 72294

Suorat tilinumerot

• Aktia FI82 4055 0010 4148 41
  • Nordea FI16 2089 1800 0067 75
  • Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28

Viite (Imatran seurakunta): 304120

Voit lahjoittaa myös tekstiviestinä tai puhelimitse:

Tekstiviestilahjoitus numeroon 16588
APU10 (lahjoituksesi 10 €)
APU20 (lahjoituksesi 20 €)

Puhelinlahjoitus
0600 1 7010 (10,26 € / puh+pvm/mpm)
0600 1 7020 (20,28 € / puh+pvm/mpm)

Keräyslupa RA/2020/639, 1.9.2020 alkaen, voimassa toistaiseksi, Manner-Suomi, myöntänyt Poliisihallitus 29.5.2020.

Keräyslupa ÅLR 2020/4355, 1.9.2020-31.8.2021, Ahvenanmaa, myöntänyt Ahvenanmaan maakuntahallitus 11.6.2020.

#yhteisvastuu2021 #enitenyllättiköyhyys

***

Vuodesta 1950 toiminut Yhteisvastuu on yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä ja lähimmäisenrakkauden kansanliike. Keräyksellä autetaan hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehittyvissä maissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti ja vuoden 2021 keräyksen esimiehenä piispa Matti Repo.

Yhteisvastuun torikahvit 2019