Pari muuttujaa...
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pari muuttujaa...

Syksyisen tiistain ajatuksia tästä hetkestä ja tulevaisuudesta, muualta kuin oman navan ympäriltä.

Moi kaikille,

 

olen perusluonteeltani positiivinen ihminen, mutta tämä teksti ei välttämättä sellaista kuvaa anna. Älkää antako aiheen kuitenkaan hämätä tai tehkö sen perusteella liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä minusta. Pyrin esittämään faktat faktoina, tämän lisäksi maustan tietoja niillä havainnoilla, joita olen itse huomannut. Valmiina?

 

Ensimmäinen havainto ja huolenaihe koskee muuttumistamme ihmisenä. Itse uskon, että ihminen on luotu keskeisellä tavalla yhteyteen Jumalan ja muiden ihmisten kanssa. Tämän lisäksi ihminen on luotu liikkumaan, sen ajan ainakin, kun tällä puolen rajaa vietämme aikaa. Arkemme kielii muutoksesta tässä suhteessa. Kovinta kiilaa siihen ovat iskemässä älykkäiksi nimetyt laitteet, pääasiassa puhelimet ja erilaiset tabletit. Voimme astua itse "oman elämämme Jumalaksi" muokkaamalla itsestämme haluamamme profiilin kuhunkin sovellukseen. Sovelluksissa on hyviäkin puolia, don´t get me wrong. Yhteydenpito on helpompaa, sovellukset muistuttavat juhlapäivistä sekä tärkeistä tapahtumista ja päivittävät tasaisena virtana kavereiden kuulumisia. Kaikki noista helpottavat arkea ja elämää, myönnetään. Mutta vain tiettyyn pisteeseen.

 

Sitten on varjopuoli. Tai varjopuolia. Se kuva, minkä luomme erilaisiin sosiaalisen median kanaviin edustaa aina jonkinlaista versiota ihanneminästä - siitä, millainen haluaisin olla. Ihminen on siitä hauska eläin, että sille on ominaista vertailla itseään muihin. Teemme sitä huomaamattammekin. Sosiaalisessa mediassa vertaillaan todellisen minän sijaan aina erilaisia versioita ihanneministä. Mihin suuntaan tällainen ihmistä rakentaa? Sanoisin, että itsetunnon ja ihmisenä kasvun kohdalla parempiakin vaihtoehtoja on olemassa.

 

Toinen varjopuoli on erilaisten sovellusten erinomaisuus. Ne koukuttavat eli ovat niin kiinnostavia, ettei niitä malttaisi laskea hetkeksikään pois luotaan. Älylaitteet sovelluksineen ovat kuin näkymätöntä huumetta; ilman sitä alkavat erilaiset vierotusoireet. Isolle osalle nuorista oppitunnin pituus, noin 45min, alkaa rippikouluissa olla jo todella pitkä aika erossa omasta laitteestaan. Liikkumisen ja ihan oikean keskustelun sijaan lepotauot vietetään mieluummin niska kyyryssä ruutua tuijottaen. Olen myös todistanut tilannetta, jossa kaksi saman pöydän ääressä (!) istunutta nuorta jutteli keskenään somessa sen sijaan, että olisivat jutelleet konkreettisesti. Huolestuttavaa ja pelottavaakin, minun mielestä. Kirjoitustaidon (siis kynällä) rapistuminen menee lisäksi huonompaan suuntaan vuosi vuodelta. Ja miksipä ei menisi, laitteelle on paljon helpompaa painella symbolit ja kone vielä yrittää parhaansa mukaan korjata virhelyöntejä. Näyttää siltä, että olemme luomassa homo sapiensin tilalle uutta lajia, homo telephoniusta.

 

Tietoturvallisuudesta puhuttaessa mieliin puolestaan nousevat viikoittaiset uutiset, joissa miljoonien ihmisten tärkeitä tietoja on vuotanut ties minne käyttöön. Haluammeko todella ottaa tällaisia riskejä ja tehdä elämästämme niin julkista paitsi muille myös robottialgoritmeille?

 

Viimeisenä mainitsen vielä ns. mukavuusalueelle turtumisen. Kun oman laittensa on saanut "sisustaa" mieleisekseen, on se mukava ja turvallisen tuntuinen maailma. Muu ympäröivä maailma alkaa näyttää monessa suhteessa epämukavalta paikalta, josta oman laitteen syövereihin on parilla hipaisulla äärimmäisen helppoa paeta. Ihmiselle tekee erittäin hyvää viettää aikaansa toisinaan tuntemattoman ääressä ja vähän epämukavuusalueella (siis oppia). Tähän oman näkemykseni mukaan laitteet ovat tuomassa säröä niin ikään.

 

Huh, tulipas vuodatettua. Kaiken tämän vastapainoksi, annetaan vielä positiivinen tulevaisuudennäky koskien työmarkkinoita. Fysioterapeuteilla tulee 20-30 vuoden päästä olemaan runsaasti töitä, kun alamme oikaista laitteisiin kiinni kasvaneiden sukupolvien niskoja ja selkiä. Ellemme ole sitä ennen ulkoistaneet fyssarin töitä roboteille. :)

Ville Kajan. Pastori, aviomies, koiranomistaja ja pohdiskelija, joka pyrkii kuitenkin aina luottamaan siihen, että käy hyvin.

Kommentit


Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia.
Viestin otsikko:


Nimi tai nimimerkki:


Roskaesto, jätä tyhjäksi:


Viestisi: