Ihmisen arvo
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ihmisen arvo

Netistä löytyy nimellä Minuuttihartaus pieniä hartauspätkiä erilaisista aiheista ja eri tavoin toteutettuna. Yllä mainitulla otsikolla nuori pappi-isä (Matti Hernesaho) keskustelee pienen poikansa kanssa ihmisen arvosta käyttäen esimerkkinä 20 euron seteliä. Poika tietää rahan arvon, ja kun isä rutistaa setelin ja kysyy sitten sen arvoa, poika ymmärtää, että se on saman arvoinen kuin ennen. Isä käskee pojan tallata rypistettyä seteliä ja haukkua sitä tyhmäksi ja kysyy sitten sen arvoa. Poika vastaa sen olevan edelleen samanarvoinen kuin ennen. Näin isä pääsee kertomaan, että koska Jumala on luonut ihmiset mittaamattoman arvokkaiksi, ihmisen arvo säilyy, vaikka häntä kohdeltaisiin kuinka huonosti tahansa.

Veljeni kuoli lokakuussa. Minun kiltti ja avulias isoveljeni, joka eli rankan elämän. Joutui jo nuorena vaikeuksiin kaverinsa kanssa perustamansa yhtiön takia. Ihmissuhteissa hän joutui moneen kertaan hyväkskäytetyksi, kiltti kun oli. Rahaa ei ollut itselläänkään, mutta silti hän lainasi toisille ja halusi auttaa. Kun elämä meni pois raiteiltaan, tuli lääkkeeksi alkoholi, jota meni aika ajoin hyvinkin runsaasti.

Veli joutui ihmisten ruttaamaksi ja polkemaksi, ja kyllä hänelle sanottiin myös pahoja asioita. Kerrankin hän pyörällä kaatumisen seurauksena makasi kadulla lonkka murskana, jolloin ohikulkijat ilkkuivat, että pitääkö sitä juoda itsensä siihen kuntoon.

Veli oli kuitenkin Jumalan juuri sellaiseksi luoma, mittaamattoman arvokas ihminen. Rajusta elämästä huolimatta hiuskarvakaan ei katkennut hänen päästään Jumalan tietämättä. Veli tiesi sen kyllä.

Veli on nyt siunattu iäisyysmatkalle, tuhka peitetty äidin ja isän viereen, asunto on tyhjennetty ja vielä on vähän maallisia asioita hoidettavana. Veli on kuitenkin turvassa Jumalan silmissä mittaamattoman arvokkaana lapsena minkään ilkeyden tavoittamattomissa.

Minun elämääni jäi isoveljen kokoinen aukko, mutta yritän olla surematta, koska tiedän, että hänen on hyvä olla.

 

Lepää rauhassa Rakas Veli.

 

 

Tuula Rahkonen

vs. diakoni

Kommentit


Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä