Tilinpäätös
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tilinpäätös

Tässä keväällä, kesän alussa useassa paikassa käydään läpi viime vuoden tilinpäätöstä. Samalla myönnetään vastuuvapaus ja katsotaan, että asiat ovat niin kuin pitää. Tavallaan tämä sai minun myös miettimään sitä, kuinka ihmisenkin olisi hyvä pysähtyä miettimään sitä, miten on mennyt. Perinteisesti uuden vuoden vaihteessa, ainakin itse, on tullut summattua aiempaa vuotta ja sen huippuhetkiä ja pettymyksiä. Se on hyvä, mutta kuitenkin on perusteltua pysähtyä nyt kesän kynnyksellä miettimään tarkemmin. Kun aika on etäännyttänyt ihmistä menneestä vuodesta, on helpompi miettiä sitä, kuinka voimavarat on jaettu koko vuodelle. Kuinka lopulta onnistui ja onko nyt jotain tärkeää jäänyt matkaan edelleen.

Sellainen oman elämän tilinpäätös on arvokas asia, sillä ainoastaan se kertoo meille, mihin pitäisi suunnata. Millaisiin asioihin on tuhlattu ja mistä asioista on säästetty. Tämä on haaste. Onko minulla uskallusta katsoa omaa elämääni niin pelkistettynä, että näen sen, mitä jää viivan alle. Erilaiset yritysten, järjestöjen ja organisaatioiden tilinpäätös on puhdasta matematiikkaa, mutta elämä ei ole niin yksinkertaista, että voimme vetää viivan ja vain katsoa mitä sen alapuolella on. Ei ole sellaista elämän exceliä, joka voisi näyttää yli- tai alijäämän. Se on tehtävä itse ja väittäisin, ettei se ole helppoa.

Koska elämän tilinpäätöksellä ei ole tilintarkastajaa, on niin helppo piilottaa ne asiat, jotka ovat hankalia. On helppo piilottaa sellaiset ”menot”, jotka eivät ole perusteltuja ja jotka vain syövät kuormasta. Väitän, että monessa asiassa ihminen elää illuusiossa ja turvautuu sellaisiin tekosyihin, ettei tarvitse tarttua härkää sarvista. Mitä sitten vaikka ystävyyssuhteita jää ylläpitämättä, kun töissä on niin kiire? Mitä sitten jos liikunta jää marginaaliin ja itsestä huolehtiminen on aivan säälittävää, kun olosuhteet vaativat toisenlaista toimintaa, kun puoliso haluaa eri asioita, kun lapset ovat pieniä? Mitä sitten, jos en äitinä pysty antamaan lapsille aikaa, koska työ tai harrastukset? Koska he ovat ”vaikeassa iässä”? Kysymyksiä ja tekosyitä on lukuisia. Jokaisella ihmisellä erilaiset, mutta olenko minä tai kukaan valmis kohtaamaan sen, missä kohdassa elämä menee miinukselle. Mikä siihen vaikuttaa ja mitkä ovat mahdollisuudet muuttaa tätä kehityskulkua?

Mikä tahansa on minun kysymykseni, minun menoni ja laiminlyöntini, niin tärkeää on kuitenkin muistaa se, että niin kuin organisaatioissa, niin myös elämässä. Tämä on tilinpäätös viime vuodelle, mutta nyt katsotaan tulevaisuuteen, mennään eteenpäin. Ei niin, että menot lakaistaan maton alle, vaan niin, että ne todetaan, niitä silmäillään, mietitään syitä, mutta tilinpäätöksissä ei koskaan kuulu syytös. Ihmisen ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa tai syyllisyyttä menneen vuoden virheitä tai erehdyksistä. Se ei ole tarpeellista. Tarpeellista on luottaa siihen, että tämä on uusi polku, jossa nyt kuljemme. Ihmisellä on aina mahdollisuus muuttaa toimintaa ja pyrkiä kerryttämään sitä ylijäämää, joka jää rikastuttamaan yksilön elämää.

Minun pitää myös myöntää itselleni vastuuvapaus, sillä kaiken mitä olen tehnyt, olen tehnyt parhaan osaamiseni mukaan. Olen pyrkinyt hyvään ja tavallaan se on ainoa merkittävä asia. Vaikka jälkiviisaus on aina parasta viisautta, on muistettava se, ettei kukaan meistä voi palata menneeseen. Kukaan meistä ei voi saavuttaa sitä tunnetilaa, joka on ollut, kun tiettyjä valintoja on tehnyt. Se tunne on mennyt ja se on kasvattanut ihmistä. Tämän takia nyt ei ole sama kuin eilen. Ja siksi itsensä syyllistäminen ja jossittelu on turhaa. Nämä menot ja nämä tulot ovat nyt tilinpäätöksessä. Minun on annettava mennä, on myönnettävä vastuuvapaus ja uskallettava katsoa tulevaisuuteen. Elämä on rikkaus, ja sitä ei koskaan pidä tuhlata itsensä syyttelyyn ja syyllistämiseen. Menneestä voi oppia, mutta siihen ei voi jäädä. Elämä menee eteenpäin. Kysymys kuuluu, että menenkö minä.

Katso tarkasti eteenpäin, sillä mennyttä ei enää ole. On vain tämä hetki. 

Kaisa Kontiainen

 

vastuuvapauden myöntäjä, epäilijä ja uskoja

nainen, äiti, pappi ja ihminen

rakas

Kommentit


Poistu arkistosta
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä