Ennemmin tai myöhemmin
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ennemmin tai myöhemmin

Muistan lapsuudestani sinivalkoisen pyyhkeen, joka oli ripustettu saunan eteisen seinälle. Siihen oli kuvattu haukea raahaava mies. Hauki oli pyytäjäänsä pitempi; tuota haukea ja sen pyytäjää toinen mies tuijotti ilmeisen kateellisena. Jos miehen ilmettä ei muuten olisi osannut tulkita, alla oleva teksti ei jättänyt asiaa epäselväksi: Kukkaa ei oo nii’ katteelline’ ko kalamies. Mitä tehdä, ettei tarvitsisi olla muille kalamiehille kateellinen? Kun on kalamiehestä kyse, hän ehkä rukoilee: Jumala, anna minun saada niin iso kala, ettei minun tarvitse enää koskaan valehdella. Aina ei tarvitse edes tietoisesti valehdella. Kun kalamies muistelee saamaansa tai varsinkin karkuun päässyttä kalaansa, se kasvaa kerta kerralta suuremmaksi. Lopulta levitettyjen käsien pituus ei riitä kuvaamaan edes kalan silmien välin pituutta. Muistiin ei aina ole luottamista.

Toisille valehtelemisessa on se hyvä puoli, että yleensä valheesta jää ennemmin tai myöhemmin kiinni. Ennemmin tai myöhemmin se, mikä ei ole totta, törmää lopulta siihen, mikä on totta. Silloin valehtelu paljastuu. Joskus valehtelu paljastuu heti. Toiselle valehteleva ei huomaa, millä tavalla hän valehdellessaan samalla paljastaa valehtelevansa. On silmänliikkeitä, pienen pieniä eleitä, yskähdyksiä, nenän sipaisuja ja muita viitteitä, jotka paljastavat varsinkin ammattimaisille kuulustelijoille, että kuulusteltava valehtelee. Toisaalta älykäs valehtelija tietää varoa valehtelun paljastavia piirteitä. Sen sijaan ajattelepa häntä, joka valehtelee itselleen. Kuka hänet voisi paljastaa? Jos hän ei paljasta muille, millä tavalla hän valehtelee itselleen, kukaan ei pääse sanomaan hänelle: Tuo mitä sanoit, ei ole totta.

Saattaa olla, että joku on koronaviruksen aikana havainnut valehtelevansa itselleen. Koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika on ehkä paljastanut jotain sellaista, mikä ei muuten olisi paljastunut. Joskus läheisen kuolema toimii itselle hoetun valheen paljastajana. Yksittäisillä Raamatun jakeilla saattaa olla pysäyttävä vaikutus. Ne saavat toisinaan ihmisen huomaamaan, että hän on siihen asti valehdellut itselleen ja muille. Aivan kuten sadun lapsi paljasti, että keisarilla ei ole vaatteita. Raamatun jakeita voi tosin valikoida niin, että pääsee jatkamaan itselle valehtelemista, mutta Raamattu ei ole mykkä. Se puhuu, joten ennemmin tai myöhemmin…

Arto Marttinen

kirkkoherra ja rovasti

Kommentit


Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä