Yhdessä on hyvä olla
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Yhdessä on hyvä olla

 

 

Teetän silloin tällöin asiakkaillani sukupuun. Tutkailemme yhdessä sukupuuta, ja kysyn asiakkailtani, mikä siinä olevista parisuhteista on jäänyt hyvällä tavalla mieleesi. Mitä suhdetta olet ehkä ihaillut? Usein tuo sukupuusta löytyvä suhde on sellainen, joka ulospäin näyttää helpolta. Vaikuttaisi siltä, että molemmilla puolisoilla on hyvä olla. Ja tuo hyvä olo näkyy myös ympärillä oleville.

Ajattelen, että ongelmatonta parisuhdetta ei ole. Kuitenkin se, miten parit pystyvät noista ongelmista puhumaan ja niitä yhdessä ratkomaan, merkitsee paljon. On myös sellaisia asioita, joihin ei itse eikä yhdessä pysty vaikuttamaan. Sairaus, työttömyys, tai huoli lapsista voivat keikauttaa parisuhteen tasapainoa. Kaikki elämän vastoinkäymiset vaikuttavat parisuhteeseen. Jotkut kertovat, että vaikeudet ovat lähentäneet heitä entisestään. Toiset taas kertovat päinvastaista.

Mistä sitten löytää se helppous ja hyvä olo parin välille? Meillä perheneuvojillakaan ei ole taikasauvaa, jota heilauttamalla parisuhde muuttuu paremmaksi, mutta voimme auttaa löytämään kadonnutta yhteyttä parin välillä.

Tärkeimmät asiat parisuhteessa ovat mielestäni ovat puhuminen ja kuunteleminen. Pystynkö avaamaan sisäiset tuntoni tuolle toiselle? Voinko kertoa pelkoni ja huoleni ja kaipuuni? Ja ennen kaikkea asetunko kuuntelemaan, mitä tuo toinen minulle sanoo, vaikka se tekisi kipeääkin?

Monesti arki vie meitä mennessään, ja tunneyhteys voi kadota tiskivuoriin sekä aikatauluihin. Joskus sitä vain pikku hiljaa tottuu siihen, että ei enää suukotella tai sanota: ”Rakastan sinua.” Ja kuitenkin tunteet tekevät elämästä elämää. On tärkeää puhua tunteista ja ymmärtää niitä. Sinä, joka elät parisuhteessa, olisiko sinulla tänä kesänä mahdollisuus pysähtyä kuuntelemaan itseäsi? Kuuntelemaan sitä, mitä tunnet ja sitä, miten parisuhteesi voi? Olisiko sinulla mahdollisuus kysyä kumppaniltasi, mitä hän tuntee ja ajattelee?

Sanna perheneuvoja ja sairaalapappi

Kommentit


Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia.
Viestin otsikko:


Nimi tai nimimerkki:


Roskaesto, jätä tyhjäksi:


Viestisi: