Terveiset abiturienteille!
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Terveiset abiturienteille!

Viime viikkoina olen sukeltanut ajassa taakse päin useita kertoja soitellessani vanhoille koulukavereilleni. Keväällä tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun pääsimme ylioppilaiksi, ja suunnittelemme tapaamista. En kerro siitä tässä vaiheessa enempää, kerron myöhemmin, miten kaikki meni.

 

Olen kaivanut vanhat valokuva-albumit esille, tutkinut luokkakuvia ja muistellut niin aikoja kuin ihmisiäkin. Sieltä kirjan välistä löytyi yksi ainekirjoitus, jonka olin kirjoittanut abitalvena. Sen haluan nyt julkaista ja toivon, että edes yksi abi sen lukisi.

Rentoutuskeinojani

Rentoudu! Älä ajattele mitään tai jos ajattelet, ajattele vihreitä niittyjä, imelää kesän tuoksua ja sitä ihanaa rauhaa mikä kaikkialla vallitsee! Eikö olekin ihana elää, onni olla mukana tässä suuressa maailmankaikkeudessa, mahtavaa olla Ihminen, joka hallitsee maailmaa ja vapauttavaa olla vain ihminen, joka ei kuitenkaan voi määrätä kaikesta maailmanmenosta.

Miksi me turhaan pingottaisimme, kiristäisimme hermojamme äärimmilleen? Me kirjoitamme keväällä, siihenhän me olemme tähdänneet ainakin viimeiset pari vuotta. Me kirjoitamme, ja osa meistä läpäisee, osa reputtaa. Miksi me sitä pelkäisimme, miksi hakkaisimme päätä seinään?

Tottahan toki meillä on vastuu. Meihin luotetaan – vanhemmat luottavat, opettajat luottavat, kaikki luottavat. Meidän täytyy olla heidän luottamuksensa arvoisia, meidän täytyy yrittää, mutta meidän täytyy välillä myös rentoutua.

Jos olet väsynyt ja sinun täytyy lukea, vaikkei kiinnostaisikaan, älä ainakaan hätäänny. Istu lattialle ja pelaa pasianssia! Pelaa läpi kaikki pelit, jotka osaat! Jos et osaa mitään, kysy neuvoa! Pelaa Pyöreätä tornia ja iloitse, jos se menee läpi! Jos se ei mene, ota kuninkaat pois pakasta – eihän pikku vilppi mitään merkitse. Pelaa Napoleonin hautaa ja käy käsipakka läpi niin monta kertaa kuin on tarpeen! Jaa kortit yhä uudelleen ja uudelleen! - Yhtäkkiä muistat, että sinun pitää lukea ja niin sinä sitten alat lukea, etkä enää yhtään hätäile, ajattelet vain sitä, mitä luet.

Ehkäpä sinua eivät korttipelit kiinnosta – ajatuksesi niistä ovat samat kuin oman rehtorimmekin. Kuuntele silloin musiikkia! Makaa divaanilla tyynyt jalkojesi alla ja kuuntele kaikkea seireenien laulun ja hurjimman rockin väliltä. ” Don´t ever love a railroadman, because he loves you every now and then...” Ajattele rytmiä, ajattele kitaran sointuja ja sitä tunnelmaa, minkä tämäkin levy saa aikaan. Rentoudu, anna musiikin tulvia täydellä voimalla, elä sen mukana joka solullasi! Pian huomaat, että se kuuluu liian kovaa, kyllästyt meteliin ja alat lukea – vapaaehtoisesti, halukkaasti.

Jos et pidä musiikista, makaa vain hiljaa ja tuijota ikkunasta puun latvoja ja anna ajatustesi lentää ihan ihan sinne, minne ne haluavat! Ajatuksissasi olet ehkä hyvinkin tärkeä henkilö. Ole vain, mutta havahduttuasi muista, että olet jälleen todellisessa maailmassa. Oman maailmasi voit pitää itselläsi ja sinne voit aina palata.

Oletko liian tosikko päiväuneksijaksi? Jos olet, mene ulos lumitöihin, tai jos sinulla on koira, mene sen kanssa ulos. Peitä se lumeen ja juokse karkuun! Anna sille lapasesi ja yritä sitten ottaa se pois! Kiipeä puuhun ja kutsu koirasikin sinne! Kahlaa hangessa ja mene kotiin vasta sitten kun töppösesi ovat niin täynnä lunta, ettet saa niitä omin voimin pois jaloista. Näin lyöt kolme kärpästä yhdellä iskulla; saat liikuntaa, lepuutat hermojasi ja teet koirasi onnelliseksi.

Lauantaisin älä missään tapauksessa pingota! Koulusta tultuasi älä ota kirjojakaan pois laukusta! Kyllä ne siellä säilyvät. Kuuntele Nuorten sävellahja ja Vanhaa tanssimusiikkia! Käy saunassa ja katso Naapurilähiö! Mene discoon ja ole onnellinen, vapaa kaikista jännityksistä! Tanssi! Tapaa muita abeja ja kysele kuulumisia! Kaikilla menee loistavasti; jos ei onnista keväällä, niin kenties syksyllä. Älä murehdi, et ole ainoa, sillä maallistahan tämä vain on.

Paljon onnea, menestystä ja hyvää mieltä kaikille ylioppilaskirjoituksiin osallistuville!

Tuula Rahkonen

ylioppilas vm. 1971

Kommentit


Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä