Joulun enkelit
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Joulun enkelit

Joulukuu on diakoniatyössä joka vuosi työntäyteinen ja ruuhkainen. Työntekijän mielessä on myös joka vuosi sama haave siitä, että seesteisen kepeä joulumieli rakentuisi hiljalleen huipentuen joulupyhiin. Joka vuosi tuo haave murenee. Joulumieltä on etsittävä toisella tapaa. Ja työntekijä ei ole tämän asian kanssa yksin. Monen ihmisen joulun odotusta värittää huoli toimeentulosta tai yksinäisyyden kokemus tuntuu musertavan alleen. Seesteinen joulun odotus muuttuu huolten ja epävarmuuden syrjäyttämäksi. ”Kantakaa toistenne kuormia” kehotus luo sävyn diakonian joulun aikaan. Nuo kuormat vievät ajoin niin avun pyytäjän, kuin avun antajankin voimat. Silmä tähyää valon pilkahdusta arjen harmaudessa. Ja juuri harmaimmalla hetkellä esiin astuu enkeleitä kuormiensa alle hautautuneita rohkaisemaan.

Ensimmäinen enkeli tulee monin kasvoin. Mukanaan hän tuo toinen toistaan kauniimpia villasukkia ja lapasia kylmettyneitä varpaita ja sormia lämmittämään. Niihin hän on kutonut mukaan lähimmäisen rakkautta. Lämpöisin jaloin jaksaa paremmin taivaltaa joulukuun pakkasissa etsimässä oman joulunsa rakennuspalikoita. Ja kuinka monet jalat noilla sukilla onkaan tänäkin vuonna lämmitetty.

Toinen enkeli ilmestyy ovelle lähetin ominaisuudessa. Hän on onnistunut keräämään ison läjän lukuisten toisten arjen enkeleiden hyvän tahdon eleitä. Lahjakortteina ne saadaan jakaa edelleen tarvitseville. Nämä kortit otetaan diakoniatoimistossa kiitollisuudella ja helpottuneina vastaan. Niiden avulla moni apua tarvitseva saa katettua jouluruoan pöytäänsä. Auttajakin tarvitsee auttajia, taas auttaakseen muita. Joskus saamme olla enkeleitä toinen toisillemme.

Kolmas enkeli on saanut siipensä täältä diakoniatoimistosta. Hänkin on joskus tarvinnut apua ja tullut autetuksi. Hän on ymmärtänyt sen, että jokainen meistä tarvitsee tukea. Jokaista pitää tämän elämän aikana kantaa, jotta jaksaa taas itse taivaltaa elämää eteenpäin. Hän haluaa nyt auttaa muita ja tuo ovelle kauniissa jouluisessa lahjakassissa jotain, jonka arvelee auttavan jotakuta uupunutta taas jaksamaan. Kassin liitteenä on saatekirje diakoniatyöntekijöille. Kirje pysäyttää väsyneet auttajat saaden silmänsä kyyneliin. Auttajan tankki täyttyy juuri niin paljon, että jaksaa jouluun asti. Kolmas enkeli antaa hyvän kiertää.  

Neljäs enkeli saapuu taksilla diakoniatoimiston pihaan. Hänellä on mukanaan lahjat runsahat jokaiselle seurakunnan työntekijälle, jotka ovat hänen rinnallaan tänä vuonna kulkeneet. Hänen mukanaan saapuu myös se kepeä joulumieli, josta työntekijä on salaa haaveillut. Kuinka tärkeää meidän onkaan nähdä ja kuulla toisemme. Kun meidät kuullaan ja nähdään, tulemme todeksi tässä arjessa. Se on korvaamatonta ja saa enkelin hyppäämään taksiin, jotta viesti tavoittaisi kuulijan. Enkeli tahtoo varmistaa, että kohtaamisen lahja koskettaisi jatkossakin mahdollisimman monia.

Diakonian työntekijöiden seesteinen joulun odotus ei toteutunut tänäkään vuonna. Auttajat ovat väsyneitä ja kaikkensa antaneita. Joulun odotus ei tälläkään kertaa ollut kepeää, mutta se oli sitäkin enemmän täynnä merkitystä. Se oli kohtaamista, kuulemista, näkemistä, auttamista, toisten kuormien kantamista ja rukouksen täyttämää sydäntä. Ja ilman enkeleitä matka ensimmäisestä adventista jouluun ei olisi tällä tavoin onnistunut.

 

Outi

diakoni

Kommentit


Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia.
Viestin otsikko:


Nimi tai nimimerkki:


Roskaesto, jätä tyhjäksi:


Viestisi: