258 jonkun lasta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

258 jonkun lasta

Palasin pari viikkoa sitten maanantaina kesälomalta takaisin töihin. Työmatkalla kuuntelin radiota ja siellä keskusteltiin kuuluisan Katiska-vyyhdin seurauksista. Keskustelu keskittyi pitkälti siihen, kuinka paljon viihdeteollisuus on hyötynyt tästä kaikesta. Katiskan pohjalta on syntynyt kirjaa ja televisiosarjaa. Sillä on siis ollut työllistävä vaikutus ja joku on saanut sen seurauksena taloudellista hyötyä, mutta millä hinnalla ja loppujen lopuksi kuka?

Kohtaan työssäni huumekaupan näkymättömät kasvot. Ne kasvot ovat päihderiippuvaisten kasvoja. Ne ovat myös riippuvuusairaudesta kärsivien läheisten kasvoja. Ja usein nämä kasvot ovat todellisuudessa kasvottomia. Päihteiden käyttöön ja käyttäjiin liittyy edelleen valtava stigma. Tuntuu kuin päihderiippuvuus veisi ihmisarvon ja osaltaan ihmisoikeudetkin. Se valtava kärsimyksen määrä, jonka tällaiset katiskat aiheuttavat, on mittaamaton. Ja näitä näkymättömiä on maassamme tuhansia. THL:n tilaston mukaan vuonna 2020 maassamme tilastoitiin 258 huumekuolemaa. 258 turhaa kuolemaa. 258 jonkun lasta.

Koen monella tapaa ongelmalliseksi sen tavan, jolla media ja median kuluttajat kohtelevat tuomittuja huumekauppaan syyllistyneitä henkilöitä. Heidän tarinoillaan tahkotaan rahaa ja siinä sivussa heistä tulee itsestään julkkiksia. Ja kuten tiedetään, ei ole olemassa hyvää ja pahaa julkisuutta, on vain julkisuutta. Julkkis-status tuo yleensä aina kantajalleen taloudellista hyötyä. Ja tässä oma eettinen omatuntoni alkaa hälyttää. Huumekauppiaiden ei pitäisi saada enää yhtään enempää hyötyä rikollisista toimistaan. Huumausaineiden levittäminen on kuoleman kylvämistä. Se aiheuttaa valtavaa inhimillistä kärsimystä ja myös yhteiskunnalle valtavia kuluja. 

Toivon median antavan tulevaisuudessa kasvot päihdekoukussa kamppaileville ja heidän omaisilleen sekä päihdetyötä tekeville, jotka muuten usein nauttivat suhteellisen pientä palkkkaa. Huomattavasti pienempää kuin katiskasta hyötyneet. Katiska on jo onnistuneesti markkinoitu ja tuo sampo on takonut kultaa. Muutaman harkon voisi oikeudenmukaisuuden nimissä ohjata vaikka päihdetyöhön.

Yksilönä teen omat valintani liittyen kuluttamiseen. Katiskan pohjalta syntyneisiin tuotantoihin en aio aikaani, rahaani tai huomiotani tuhlata. Kuluttajana minulla yksin on vain vähän valtaa, mutta yhdessä muiden kuluttajien kanssa voin ohjata, millaisile arvoille toivon jatkossa median perustuvan. Katiskan kaltaista mediaa en kaipaa.

Outi

Diakoni

Kommentit


Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia.
Viestin otsikko:


Nimi tai nimimerkki:


Roskaesto, jätä tyhjäksi:


Viestisi: