Ilo
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ilo

Erään ystäväni koiran nimi on Ilo. Ilo on auttanut häntä toipumaan vaikeasta sairaudesta. Ilo on pieni ja naseva sana suomen kielessä, käyttökelpoinen myös lemmikin nimenä.

Raamatussa evankeliumi-sanan merkitys on ilosanoma.

Kun olemme iloisia, siihen liittyy positiivisia, myönteisiä tunteita. Sitä lähellä olevia tuntemuksia ovat kiitollisuus, tyytyväisyys ja elämän kokeminen elämisen arvoiseksi.

”Ilo pintaa vaik syän märkänis”, toteaa karjalainen sananlasku. Sellainen ilo on mielestäni hyvä elämänohje: parempi kuin taitoni kirjoittaa karjalan murretta.

Minulle ilo merkitsee myös elämän kokemista elämisen arvoiseksi, vaikka ei olisikaan kevyttä. Siitä kertoo evankeliumikin. Vaikka on vaikeaa ja ongelmia - löytyy iloa.

Luimme teologisessa keskustelupiirissä Risto Saarisen kirjan "Oppi rakkaudesta". Saarinen toteaa, että rakkautta on monenlaista ja -tasoista. Rakkauden kaleidoskoopissa vaihtuvat romanttinen rakkaus, ystävyysrakkaus, eroottinen rakkaus, lähimmäisenrakkaus sekä aatteellinen ja uskonnollinen rakkaus. Yhteistä niille on hyväksyntä ja arvostus, leikki ja intohimo. Aihetta käsitellään monipuolisesta ja kattavasti. Suosittelen itse kullekin kirjan lukemista. Samalla voi pohdiskella omaa suhdettaan vaikkapa iloon. Esim. hyvä mieli ja ilo kuuluvat tasa-arvoisen ystävyyden ”hedelmiin”.

Saarinen myös toteaa, että ilo kuuluu uskontoon. ”Kunnon uskovainen” ei ole muita syyllistävä ja tuomitseva hapannaama.

Tunteet ovat meille tärkeitä myös tunnistettavaksi ja käsiteltäväksi. Väittäisin, että tunteiden tunnistaminen, niin positiivisten kuin negatiivistenkin, helpottaa olemista ja elämistä eteenpäin.

Meidän kissamme nimi on Muru. Sekin on siitä hyvä nimi, että mies joskus erehtyy, että puhuttelenkin häntä. Sekin tuo iloa.

 

Ritva Pohjola

Ritva Pohjola

Kommentit


Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia.
Viestin otsikko:


Nimi tai nimimerkki:


Roskaesto, jätä tyhjäksi:


Viestisi: