Aikaa ajatella
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Aikaa ajatella

Elämässä tulee hetkiä, jolloin omat rutiinit rikkoontuvat ja kiireet menettävät merkityksensä. Tulee hetkiä, jolloin kalenterissa on pelkkiä vapaapäiviä. Silloin huomaa, että maailma pyörii ihan hyvin ilman minuakin.

Minulle sellainen hetki tuli viikko sitten sunnuntaina pitkän kävelylenkin päätteeksi. Maa katosi jalan alta ja nastakengät menettivät tehonsa, kun jään päälle satanut lumi lähti liukumaan ja nastat yrittivät turhaan tavoittaa kirkasta jäätä. Siinäpä sitten tein taas kerran tuttavuutta maan pinnan kanssa. Nyt olen lähes kotini vankina ja minulla on aikaa ajatella.

Ajattelen sitä, kuinka paljon Imatrallakin asuu ihmisiä, jotka eivät pääse kodistaan mihinkään. On ihmisiä, jotka eivät pääse yksin sängystä ylös, eivät saa ruokaa kaapista eivätkä pysty käymään vessassa. Siunatut kotipalvelun työntekijät käyvät heitä auttamassa, mutta heillä on ihan liian kiire pysähtyä jokaisen autettavan rinnalle kuuntelemaan. Onneksi on seurakunta. Diakoniatyön alla toimiva lähimmäispalvelu voi lähettää yksinäisen ihmisen luo toisen ihmisen, jolla on aikaa kuunnella ja keskustella. Lähimmäispalvelussa toimii joukko vapaaehtoisia lähimmäisiä. Minun piinani toivottavasti ei kestä pitkään, joten en vielä soita Paunosen Marjalle.

En ole ahkera siivoaja, joten siinä en apua tarvinnut. Biojäteastia alkoi täyttyä, ja pohdin sen viemistä roska-astiaan. Tuli mieleen, että ehkä tällaisessa tilanteessa voisi soittaa apuun Nikkaristit. Se on diakonian palvelua, jossa vapaaehtoiset henkilöt auttavat pienissä askareissa. Syksyllä minulla kävi nikkaristi kantamassa puut vajasta toiseen, kun itselläni oli käsi kipsissä ja puut oli pakko kantaa. Tytär ehti auttaa tässä biojäteasiassa, joten en vieläkään soittanut Marjalle.

Jonain iltana, kun telkkarista ei tullut mitään katsottavaa eikä enää voinut soittaa kenellekään tutulle, tuli mieleen pp, palveleva puhelin. Tämä kirkon keskusteluavun yksi työmuoto palvelee joka päivä kello 18-24. Sinne voi soittaa, jos tarvitsee henkistä tai hengellistä tukea. Yksinäisyys on yleisin soiton syy. Myös palvelevan puhelimen toimintaa Imatralla hoitaa diakoniatyöntekijä. Puhelimeen vastaajia, päivystäjiä, tarvitaan kipeästi lisää. Suosittelen soittamaan Sjöblomin Riitalle.

Torstaina pahin kipu oli jo aisoissa, joten päätin lähteä Taizé-messuun. Tämä hiljaisuuden, rukouksen ja meditatiivisen musiikin messu sopii kaikille rauhaa ja lepoa kaipaaville. Messussa lauletaan erityisiä Taizé-lauluja, joissa on vähän sanoja ja kauniit sävelet, kuunnellaan papin lukemia Raamatun tekstejä ja rukoillaan. Messun jälkeen nautitaan iltateet.

Autolla en pystynyt ajamaan, joten tilasin kirkkotaksin, joka kuljetti minut kotiovelta kirkon ovelle. Maksoin kolme euroa, seurakunta maksoi loput. Tämä on hieno palvelu, jota voi käyttää niin sunnuntain messuihin kuin viikkomessuihin.

Tässä on vain pieni raapaisu siitä, missä kaikessa seurakunta voi auttaa. Joka päivä on auki paikkoja, joissa voi käydä kahvilla ja jutella tai olla juttelematta. Kolmena päivänä viikossa on tarjolla ruokaa vapaaehtoista maksua vastaan. Myös kerhoja ja piirejä on paljon ja iltatilaisuudet lisäksi.

Mitä enemmän ajattelen tätä meidän seurakuntaamme, sitä läheisemmältä se tuntuu. Jos joku lukija nyt kokee seurakunnan itselleen vieraana, niin kannattaa ottaa yhteyttä seurakunnan työntekijöihin tai meihin luottamushenkilöihin. Meillä kaikilla on vilpitön halu siihen, että jokainen voisi tuntea seurakunnan omakseen. Jos taas joku tuntee kiinnosrusta jotain vapaaehtoistyötä kohtaan, niin siitäkin voi ottaa yhteyttä työntekijöihin. Vapaaehtoisia todella tarvitaan.

Tuula Rahkonen

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja

Imatran seurakunta

Kommentit


Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia.
Viestin otsikko:


Nimi tai nimimerkki:


Roskaesto, jätä tyhjäksi:


Viestisi: