Huolehtiva katse
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Huolehtiva katse

Huolehtiva katse herättelee meitä suuntaamaan silmämme lähimmäisen tilaan.

Blogi

Paastonaikaan 2023

 

Huolehtiva katse

 

Silloin itkin. Oli 1980-luku ja paastonajan viikko. Olin mukana bibliodraama-koulutuksessa Järvenpäässä. Kurssilla eläydyttiin Johanneksen evankeliumin mukaan Jeesuksen elämän viimeisiin päiviin. Eräässä vaiheessa mukanaolijoille jaettiin eri ”rooleja” ristiinnaulitsemiskertomuksesta. Minulle tuli Jeesuksen äidin Marian osa, Jeesuksen ristin luona. ”Kun Jeesus näki, että hänen äitinsä ja rakkain opetuslapsensa seisoivat siinä, hän sanoi äidilleen: Nainen tämä on poikasi.... jne.” Tilanteeseen eläydyttiin kuin kaikki olisi ollut siinä hetkessä täysin totta.

-----Muistan miten äärettömän vahvasti koin sen, että viime hetkellä, kuoleva poika, kääntää huolehtivan katseensa ja voimiensa rippeillä osoittaa sanansa omalle äidilleen, joka on juuri menettämässä esikoisensa. En muista lainkaan sanojani tai muuta kehoni kieltä eläytyessäni draaman tapahtumaan, mutta muistan että itkin. Itkin kahtakin ajatusta: menetän poikani, joka oli tehnyt niin paljon hyvää, auttanut heikko-osaisia, kutsunut ihmisiä Jumalan valtakuntaan ja häntä näin rangaistaan. Itkin, kun hän ristillä riippuessaan viimeisillä voimillaan ja lähes viimeisinä sanoinaan osoittaa huomionsa minulle, äidilleen, joka on hänet synnyttänyt. Nyt miekka käy sydämeni läpi. Tuskan keskellä muistelen ilmestyneen enkelin sanoja, kun hän ilmoitti lapsen syntymän. --- Eläytyminen ja kokemus jäi vahvasti mieleeni.

Kauan sitten en olisi aavistanut, että omassa elämässäni joudun kokemaan hieman samansuuntaista.

Kuopukseni kuolinvuoteen äärellä viimeistä edellisenä päivänä sanoin hänelle: ”Äiti on ihan tässä vierelläsi.” Hän suuntasi raukean katseensa minuun ja ojensi kätensä käsiini. Äiti ja poika luopumisen hetkellä. Silloin muistin kokemukseni vuosikymmenten takaa, ja minulta tuli itku.

Herra, Sinä tiedät kaikkien vanhempien, äitien ja isien yhteisen osan: suostua elämän pyörteeseen aavistamatta mitä se tuo tullessaan. Se on rakastamista ja tukemista sumeilematta, vaikka jokaisen vaellukseen suodaan raskaita koettelemuksia. Pue luotujesi ylle viitta, joka vahvistaa sisintä silloin, kun elämään tulee koettelemusten pitkäperjantai, itku kumppanina ja tuleva on hämäryyden peitossa. Suo meidän jokaisen silloin nähdä ja kokea huolehtiva katseesi ja luottaa siihen.

 

 

Eläkeläinen ja kokemusasiantuntija.

Kommentit


Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä