Kylvetä sielusi vaikenemalla
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kylvetä sielusi vaikenemalla

Paaston aikana voimme kylvettää sieluamme vaikenemalla.

 

Kylvetä sielusi vaikenemalla

 

Olin muutamia vuosia sitten tammikuussa kalligrafian peruskurssilla. Sanahan tarkoittaa korutekstausta tai kaunokirjoitustaidetta. Meitä oli kymmenkunta kurssilaista. Jokainen opetteli tekstaamaan kauniisti, lähinnä ilahduttaakseen lähimmäisiään taidollaan. Kokeilimme myös erilaisia tapoja muunnella peruskirjaimistoa.

Tovi sitten selailin kurssimateriaalia. Yllättäen löysin siellä kirjoittamani lauseen, joka erityisesti nyt puhuttelee minua. Olin Italicin-aakkosilla kirjoittanut : Kylvetä sielusi vaikenemalla. En tiedä, mistä lause on putkahtanut tekstiini. Kenen ajatus se on? Tuskin omani? Sen muistan hyvin, että meitä ohjattiin työskentelemään hiljaisuudessa, keskittymään käden ja silmän yhteistyöhön.

Lause sopii erinomaisesti paastonaikaan. Omin sen hyvin mielelläni ajatuksiini. Elämme yhteisönä sanojen tulvan keskellä. Aivan hukumme korvillemme ja silmillemme tulevien sanojen määrästä. Kirkkovuodessa meille nyt tarjotaan aikaa, jolloin voimme torjua tuota tulvaa.

Vaikeneminen ja hiljaisuus ei olekaan niin yksinkertaista kun pikaisesti ajattelee. Hiljaa oleminen on joillekin suuri haave ja joillekin suuri kauhistus. Ihminen, joka uskaltaa vetäytyä tai hakeutua hiljaisiin hetkiin itsensä kanssa yllättyy, usein myönteisesti. Hiljaisuus saattaa olla aluksi kakofoniaa ajatustulvan kanssa. Hiljaisuus kuitenkin rauhoittaa sitä. Hoitava hiljaisuus suuntaa ajatusten suuntaamista sillä hetkellä tärkeimpään. Kristitylle se on myös kuuntelua hiljaisuudessa. Herkkänä olemista. Jospa saisin ajatuksiini, kuulisin asioita, joita Jumala haluaa välittää minulle. Parastahan olisi, jos voisi kokea että tämähän on suorastaan lahjaa oppia löytämään sielunsa ydintä, kaikkia sen vivahteita. Hiljentyneenä moni toivoo, että saisi kuulla/aistia tavalla tai toisella Jumalan puhetta. Siitä voi alkaa prosessi, joka johtaa sisäiseen rauhaan, lepoon jopa iloon. Hiljaisuuden hedelmänä monelle kypsyy rukous. Hiljentyminen kylvettää sielua. Puhdistaa, vapauttaa, antaa voimaa. Sielun kylvettämiseen on mahdollisuus jokaisena päivänä eikä tarvitse kalligrafiataitoja.

 

Riti Hirvonen

Eläkeläinen

Kokemusasiantuntija

Kommentit


Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä