Sama kaiku on askelten
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Tutkin asiaa

Sama kaiku on askelten

Joulu ja pääsiäinen kuuluvat yhteen 

Sama kaiku on askelten 

Seurakunnissa järjestetään evankeliumin sanoman havainnollistamiseksi liikekannallepano kahdesti vuodessa samalla tyylillä: on jouluvaellusta ja pääsiäisvaellusta. Adventtina kuljetaan Betlehemin seimelle, hiljaisella viikolla vaelletaan Golgatalle ja Jeesuksen haudalle.

Vaeltamisen idea on raamatullinen. Siihen viittaa sekin, että kirkkovuodessa joulun viettoon valmistavan adventtisunnuntain evankeliumi kertoo aasilla ratsastavasta Jeesuksesta ja aivan sama kertomus kuullaan myös pääsiäiseen tähtäävän palmusunnuntain teksteissä. 

Virsikirjassa numero 15 on jouluosastossa ja samaa virttä veisataan myös hiljaisen viikon alla palmusunnuntaina: "Tiellä ken vaeltaa, ken aasilla ratsastaa."

Sama kaiku on askelten. Jouluna ja pääsiäisenä. Läpi koko kirkkovuoden. 

Raamatussa meille ilmoitettu pelastushistoria on kokonaisuus, joka aukenee askel askeleelta, rakentuu pala palalta toisiinsa saumattomasti liittyen. Sen keskuksessa lepää kapaloissaan viaton Jeesus-lapsi "heinillä härkien kaukalon". Sama Jeesus on kyseessä, kun lauletaan hänestä, joka "ristillä rinnalla ryövärin nukkuu uhri puhtahin." 

Sekä joulu että pääsiäinen perustuvat historiallisiin tosiasioihin. Latinan kielinen jouluevankeliumi alkaa sanoilla "Factum est." Kyllä fakta on näin! 

Historia on His story. Jeesuksen juttu. Jos ja kun uskossa vaellan Hänen seurassaan, minunkin historiani ja elämäni on kaiken käsittämättömänkin keskellä turvallista. Saan olla osa pelastushistoriaa: pelastun ja pääsen Perille. Kotiin. 

Arvoisa seurakuntalainen, käy siis kummassakin, sekä joulu-että pääsiäisvaelluksella tutustumassa pelastushistoriamme päätapahtumiin. Pääasia kuitenkin on tämä: "Sama kaiku on askelten!" 

Jeesuksen kanssa. 

Veli-Matti Kosonen 

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja 

 

Veli-Matti Kosonen

teologi

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja

 

Kommentit


Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia.
Viestin otsikko:


Nimi tai nimimerkki:


Roskaesto, jätä tyhjäksi:


Viestisi: