Älä unohda ikäihmistä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Älä unohda ikäihmistä

Maailmamme muuttuu kaiken aikaa. Nykyajan ikääntyvällä väestöllä on kohdattavanaan erilaiset haasteet ja vaatimukset kuin edeltäjillään. Itse toivoisin, ilmeisesti turhaan, ettei kaikki olisi niin digitaalista ja etteivät uutiset syöksyisi niin voimallisesti päälle. Samaa toivoo varmasti moni muukin ikäihminen.

Jotta tuleviin haasteisiin voidaan reagoida, myös ikäihmisiin liittyvän tutkimuksen pitää olla ajan tasalla. Aika, jossa elämme, vaikuttaa esimerkiksi ikäihmisten parisuhteisiin – yhteen hyvinvoinnin keskeisimmistä osa-alueista.

Imatran perheneuvonnan työalajohtaja, psykoterapeutti Tarja Miikki ja sairaanhoitaja Kiia Londen ovat tutkineet Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ikäihmisten parisuhteiden koossa pitäviä ja parisuhdetta vahvistavia tekijöitä sekä parisuhdetta tukevia palveluita. ”Älä unohda ikäihmisiä, tieto voikin olla heillä”-niminen opinnäytetyö toteutettiin sosiaali- ja terveysalan, kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelmassa. Tutkimuksen tilasi Imatran seurakunta.

Tutkimuksesta selvisi, että ikäihmisille suunnattuja parisuhdepalveluja tulisi tuottaa tai muokata asiakkaan toiveita ja tarpeita kuunnellen – ei niinkään valmiita palveluja tarjoamalla. Imatran perheneuvonnan ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen toimijoiden yhteisenä tavoitteena on laadukas ja oikea-aikainen apu. Etelä-Karjalassa palveluntarjoajat työskentelevät usein toistensa työtä tuntematta. Verkostoituminen toimijoiden kesken on siis jatkossa välttämätöntä, jotta ammattilaisten osaaminen saataisiin tehokkaampaan käyttöön.

Tutkimuksessa tehtyjen haastattelujen perusteella Etelä-Karjalan parisuhdepalvelujen asiakasprototyypeiksi syntyivät Matti ja Maija. Näitä prototyyppejä voidaan hyödyntää jatkossa ikäihmisten parisuhdepalveluita suunniteltaessa. On esimerkiksi hyvä huomioida, että ikäihmiset toivovat käytettävän itsestään termiä ”ikäihminen”. Nimitykset ”vanhus” ja ”vanha ihminen” koetaan negatiivisena.

Perheneuvonnan ammattilaiset ovat työskennelleet Imatralla jo 50 vuotta. Juhlaviikkoa vietetään 8.–12.11.

Älkäämme siis unohtako ikäihmisiä, tai Imatran perheneuvontaa, joka palvelee myös ikääntyviä asiakkaita - ammattitaidolla.

 

Ritva Pohjola

 

Imatran perheneuvonta 50 v - Juhlaviikko 8.-12.11.2023, Valtakunnallinen parisuhdeviikko. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy!

Juhlaluento: ”Tärkein niistä on rakkaus” ke 8.11. klo 18, Kulttuuritalo Virta, Karelia-sali. Kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio luennoi parisuhteen ja vanhemmuuden ydinkysymyksistä. Kesto noin 2 h, ei väliaikaa. Yhteistyössä: Imatran kaupunki, Kulttuuritalo Virta.

Ohjelmalliset päiväkahvit to 9.11. klo 14–16 Olavinkulma, ImatraSyndrooma klo 14.30: improvisaatioteatteria, teemana parisuhteet. Lisäksi ohjelmassa: kuvaesitys perheneuvonnan historiasta ja nykypäivästä. Kakkukahvit.

“Tarinaa Parina 40 vuotta” - Parisuhteen ilta to 9.11. klo 18 Olavinkulma. Perheneuvoja Tarja Miikki ja rockmuusikko Jaska Miikki. Ilta täynnä musiikkia – laulut johdattavat parisuhteen vaiheiden läpi. Tervetuloa yksin, kaksin tai ryhmänä.

Juhlamessu ja kirkkokahvit, isänpäivä su 12.11. klo 10, Tainionkosken kirkko, saarna Pekka Hatinen.

Parisuhderastit 3.–13.11. Koskipuistossa (lähtö ravintola Kuohun viereisestä puistosta) ja Malonsaaren polulla (käynti polulle Hosseinlahdentien päästä tai Leppälahdesta Somerkujan päästä). Yhteistyössä MLL, Kaakkois-Suomen piiri.

Ritva Pohjola

Kommentit


Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia.
Viestin otsikko:


Nimi tai nimimerkki:


Roskaesto, jätä tyhjäksi:


Viestisi: