Riemukasta kulutusjuhlaa

Riemukasta kulutusjuhlaa

Tänä jouluna haluan kutsua teistä jokaisen kuluttamaan, koska onhan joulua kulutusjuhlaksikin tituleerattu vuodesta toiseen. Joten kuluttakaa ihmiset hyvät sydämenne kyllyydestä!

Kuluttamisen voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen joulua. Yksi hyvä tapa on lahjoittaa omastaan keräykseen, jonka tuotolla varmistetaan jollekin vähävaraiselle pötyä joulupöytään. Mikäli tämä ei tunnut omalta, voi kuluttaa puhelinlaskuaan ja soittaa mummolle pitkästä aikaa. Mummo taatusti ilahtuu ikihyviksi. Jos mummoa haluaa oikein riemastuttaa, voi toki hypätä autoon ja hurauttaa mummon luo kylään ihan paikan päälle. Tämän voi toistaa muutamaankin kertaan joulukuun aikana. Siinä kuluu mukavasti omaa aikaa ja mummoon kasaantunutta yksinäisyyttä.

Kun joulu sitten saapuu, voi kuluttamista jatkaa helposti. Oman ajan kuluttaminen rakkaidensa kanssa on oiva tapa. Hyvä on muistaa, että rakkaita voi löytää monesta osoitteesta. Meille kristityille kuluttaminen tässä kohtaa saattaa olla erityisen helppoa, koska tunnistamme lähimmäisen rakkauden käsitteen osana omaa elämäämme. Joten antaa mennä vaan, kaikki kuluttamisen nimissä.

Mikäli sitten on enemmän käytännön ihminen ja kokee tarvetta ihan konkreettiseen kuluttamiseen, niin kirkko voi toimia oivana ratkaisuna. Kirkon penkkiä voi joulukuussa kuluttaa enemmän kuin koskaan muulloin vuoden aikana, sillä kirkossa tapahtuu kaikenlaista useampana päivänä viikossa. Konkreettisesti voi kuluttaa myös ruokapöydässä. Kuluttaminen kannatta tehdä ajan henkeen ilmastoarvoja kunnioittaen. Suomalainen joulupöytä kutsuu kuluttamaan omassa maassa kasvatettua ruokaa ja kotimaisia juureksia hyödyntämällä pääsee makumatkalle lapsuuden jouluihin. Laatikot ja rosollit lautaselle siis ja kylkeen metsän antimista perinteinen sienisalaatti. Näitä kelpaa kuluttaa ja maapallo kiittää.

Kulutusjuhlaan voi ottaa osaa myös halutessaan vetäytymällä omiin oloihinsa oman kodin uumeniin. Joulun ilosanomaa voi ja saa kuluttaa mielin määrin. Sen viesti on ehtymätön ja sen äärellä saa helposti kulutettua joulun pyhät.

"Mutta enkeli sanoi heille: 'Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.'" (Luuk. 2:10-11)

Outi Pasanen

diakoni