Mikä on vakaumustahto?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Mikä on vakaumustahto?

Tiedätkö, että nykyään voi ilmaista vakaumustahtonsa?

Imatran seurakunta

Blogi viikko 5/2024

 

Mikä on vakaumustahto ?

 

Vanhetessaan viisastuu...

Varttuneelle väelle, miksei nuoremmallekin, on yhdessä jos toisessakin mediassa kehoitettu valmistautua tulevaan. Jotkut kuitenkin sanovat piut paut tulevalle ja haluavat elää päivän kerrallaan. Onhan sekin eräällä tavalla oikein! ” Päivä vain ja hetki kerrallansa...” Tulevaa joutuisi miettimään ja pohtimaan niin monesta eri näkökulmasta ja siksi se voi tuntua ylivoimaiselta. Monelle tulevaisuuden varmistaminen on jopa arvojen vastaista.

Aika moni meistä on joutunut antamaan vastauksen tällaiseen kysymykseen” Oletko jo tehnyt hoitotahdon ja edunvalvontavaltuutuksen?”. Pienessä paineessa ja velvollisuudentuntoisena on sitten pikkuhiljaa suostuttu näiden papereiden täyttämiseen. ” Onpahan tehty!” Niihinhän tukeudutaan ja paneudutaan sitten tarpeen tullen. Paperille tai tiedostoihin merkittyjen toiveiden ja ajatusten toivotaan tuovan pelkkää hyvää hänelle, jonka voimat ja kyky on heikentynyt omien asioiden päivittäiseen hoitoon.

Kirjoitin ”vanhetessaan viisastuu...”.Viime vuoden loppupuolella sain kokea sen. Osallistuin vapaaehtoisten saattohoitokoulutukseen. Kurssilla saatiin lisää tietoa, toivottavasti taitoakin, miten toimia mahdollisimman hyvänä kuolevan henkilön saattajana hoitokodissa hoidettavalle. Kurssilla sain myös infoa, josta riemastuin.

Vuonna 2023, uskonnonvapauslain 100-vuotisjuhlavuotena, on USKOT- foorumin ja asiantuntija Tiina Kuopanportin kanssa kehitelty VAKAUMUSTAHTO-lomake. Vakaumustahto on hoitotahto, mutta vakaumuksen näkökulmasta. Se tarjoaa konkreettisen keinon ilmaista ja säilyttää oma vakaumus hoivapalvelussa. Se on tarkoitettu kaikille, joille henkilökohtainen vakaumus on tärkeä osa hyvinvointia.

”Jokainen etsii elämän peruskysymyksiin vastauksia oman vakaumuksensa puitteissa. Vakaumus on merkittävä voimavara elämän muutostilanteissa, vakavassa sairaudessa tai kuoleman läheisyydessä. Vakaumuksen mukainen henkinen ja hengellinen tuki vahvistaa toivoa.” sanoo sairaalapappi Virpi Sipola.

Vakaumustahtolomake ja täyttöohje löytyvät netistä sanalla ” Vakaumustahto”. Vakaumustahto mahdollistaa yksilön vakaumuksen tukemisen etukäteen ilmaistujen tietojen pohjalta. Täytetty lomake kannattaa säilyttää paikassa, josta se löytyy tarvittaessa. On hyvä kertoa läheisille, että on kirjoittanut myös tällaisen tahdonilmaisun.Varsinkin henkilö, jolla ei ole lähiomaisia, jotka puolestapuhuisivat lähtijän toiveista, on merkittävää, että voi näin ilmaista vakaumustoiveensa. Sen voi tallettaa myös hoitotahdon yhteyteen OmaKanta- palveluun.

Vakaumus-sanan taustalla on monenlaisia sanoja vakaa,vakava, tyyneys, rauha, tyyntyä, tottumus, luja, kestävä,varma, vakuuttaa. Eikö nämäkin sanat kerro, että vakaumus on merkittävä pohja elämän peruspilarissa.Vakaumus on usko, jolle on rakentanut elämänsä ja toteuttanut elämäänsä.

 

Itselleni vakaumustahto antaa levollisuutta siihen, että viimeisinäkin hetkinä saan hiljentyä uskoni tavoin eikä minun tarvitse kuunnella, katsella tai osallistua sellaiseen, joka on vastoin vakaumustani ja arvojani. Toivon, että minulle järjestetään, annetaan ja tuetaan niitä aistimuksia, jotka vahvistavat uskoani ja toivoani siirtyä siihen vaiheeseen, kun usko muuttuu näkemiseksi taivasten valtakunnassa ja siellä näen Hänet, johon olen luottanut koko elämäni.

 

Riti Hirvonen

kokemusasiantuntija

vapaaehtoinen saattaja

Ritva Hirvonen

Kommentit


Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä