Pilalle mennyt paasto?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pilalle mennyt paasto?

Olen aika monta kertaa asettanut tavoitteita paastolle. Aika monta kertaa olen myös epäonnistunut näissä tavoitteissa. Loppujen lopuksi nekään paastot eivät ole menneet pieleen – epäonnistunut paasto on kolahtanut omaan ylpeyteeni.

Oma elämäni voisi olla menestystarina. Jo lapsuudessa lueskelin tietosanakirjoja ja lukioikäisenä hahmottelin mielessäni teorioita maailmankaikkeudesta. Lopulta päädyin tutkijaksi tekniikan pariin, jossa esimieheni ehdotti kahden eri tutkimukseni suhteen väitöskirjan tekemistä. Tämä maaperä oli varsin hedelmällinen monenlaisten maailmankatsomusten omaksumiselle, jotka olisivat vahvistaneet ylpeyttäni.

Yksi älykästä houkutteleva malli elämälle on ateistisen Friedrich Nietchen teoria yli-ihmisistä, jotka voivat määritellä itse moraalin ilman Jumalaa. Toinen mieltä houkuttava polku on hindulais-buddhalainen polku, jossa annetaan tilaa älykkyydelle. Sen perusajatus on, että ihmisessä asuu jumalallinen luonto. Tätä jumalallista luontoa myös kreikkalaiset filosofit pitivät tärkeänä korottaessaan itseään tavallisten ihmisten yläpuolelle. Kaikki tällainen ylpeys ja itsensä jumaluutena tai jumaluuden osana pitäminen johtuu käärmeen houkutuksesta: »Ei, ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan.» (1. Moos 3:4–5)

Jeesus toimi aivan päinvastoin. Pelastaakseen meidät Jeesus tuli maailmamme ulkopuolelta, luopui omastaan ja palveli meitä jokaista ristillä. Tällä palvelevalla asenteella hän kohtaa meidät jokaisen, jotka olemme kietoutuneet omaan ylpeyteemme tai viisauteemme. Samalla Kristuksen risti haastaa meitä antamaan oman ylpeän viisautemme hänen kannettavakseen, jotta saisimme todellista palvelevaa viisautta vastalahjaksi.

Nykyään paaston alkaessa en asetakaan omia tavoitteita. Totean Jumalalle, että hänen tiensä ovat minun tieni yläpuolella. Samalla rukoilen, että hän johdattaisi paastonajan läpi ja karsisi minusta ylpeyttä ja muita vääriä asioita.

 

Pekka Jauhiainen

Myö Yhes -ryhmä

Tekniikan ala vaihtui aivan toiseen suuntaan aikanaan. Lähetystyössä monen monta kertaa on saanut tuntea oman pienuutensa mutta samalla myös sen kuinka Jumala vie vaikeissakin paikoissa eteenpäin.

Kommentit


Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä