Juoksuhautakynttilöitä rakkaudella
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Miesten käsissä purkit täyttyivät pahvilla ja juttu lensi.

Juoksuhautakynttilöitä rakkaudella

Juoksuhautakynttilä-ilmiön synnyttäjäksi Ylen sivuilla mainitaan porilainen erityisopettaja Teijo Reunanen. Hän jalosti metsästäjien passipaikoilla käyttämistä pahvi- ja risukeittimistä minikamiinan, joka voi antaa lämpöä jopa useita tunteja. Juoksuhautakynttilän tekemiseen tarvitaan vain peltipurkki, pahvia ja steariinia.

 

Tein muutaman koekynttilän kotona ja huomasin, että niihin meni valtavasti steariinia. Sain Tainionkosken kirkolta kaikki kynttilänpätkät ja pahvia sai lisää kaupoista. Peltipurkkeja kävin onkimassa citymarketin metallinkeräyksestä. Pian tarvikkeet kuitenkin taas loppuivat.

Laitoin facebookin Roskalava-ryhmään pyynnön saada steariinia ja peltipurkkeja, mutta  vastauksia ei tullut.  Vasta kun Uutisvuoksen toimittaja pyysi saada laittaa pyynnön Ukrainan avustusasioita käsittelevän jutun yhteyteen, alkoi tapahtua.

 

Sen jälkeen olen saanut valtavan määrän kynttilänpätkiä ja myös kokonaisia kynttilöitä sekä peltipurkkeja. Etenkin niistä kynttilänpätkistä lähti ajatus liitämään, minkälaisissa juhlapöydissä tai kotoisissa hetkissä kutakin kynttilää oli poltettu. Kynttilöitä sulatellessa tunsi taas liittyvänsä johonkin näkymättömään ihmisten väliseen verkostoon. Tässä sulaa syntymäpäiväpöydän kynttilä, tässä perheen kuusenkynttilät. Lahjaksi saatuja ja kauan rakkaudella säilytettyjä sydän- ja kukkakynttilöitä sulatettiin nyt lähimmäisenrakkauden hyväksi.

 

Ensin luovutin vanhan vesihaudekattilan sulatukseen, mutta nyt apukattilana toimii myös puurokattilani. Ehkä se vapautuu vielä perustehtäväänsä. Myös kirppikseltä ostettu alumiinikattila sai vielä uuden tärkeän tehtävän.

 

Askartelimme parissa miesporukassa suuren määrän kynttilöitä. Miehet innostuivat tähän puuhaan ja siinä pahveja leikellessä ja rullatessa ajatukset lähtivät laukalle. Osa rupesi muistelemaan omia armeija-aikojaan ja omia ja toisten konnuuksia. Kuulin hersyviä kertomuksia ja raikuvia nauruja muistojen parissa. Vartiossa oli ollut kylmä ja nälkä, puhumattakaan väsymyksestä. Nämä miehet olivat käyneet armeijan silloin, kun simputtaminen ei ollut vielä laissa kielletty, eivätkä hekään kaikki olleet siltä välttyneet.

Miesten tyyliin alkoi myös tuotekehittely. Mitä, jos purkkiin laittaisi sahanpurua tai puusilppua? Monenlaisia aineita myös pohdittiin, en viitsi niitä mainita, mutta vaikuttivat aika räjähdysalttiilta. Naisten ryhmissä taas suunniteltiin sievempiä sytytyslankoja, ja joku ostikin oikeaa kynttilän sydäntä.

 

Kynttilät on nyt viety Vuoksenniskalle Joni Salmen varastoon, josta hän on vienyt ne jo Ukrainaan.

 

Siellä jossain Ukrainan juoksuhaudassa tai poterossa miesjoukko saattaa lämmitellä ja keittää tsajuvettä imatralaisten hernekeittopurkeista, joulukynttilöistä ja mustin ja mirrin laatikosta tehdyn juoksuhautakynttilän avulla.

Jokainen kynttilä on tehty rakkaudella ja rukous sydämessä.

 

Toivottavasti sota loppuisi eikä niitä tarvitsisi enää tehdä. Kuitenkin maaliskuussa lähtee uusi kuljetus Ukrainaan ja uudet juosuhautakynttilät ovat sinne tervetulleita.

 

 

Tuula Rahkonen

askartelija

Kommentit


Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä