Mitä tehdä, kun pelottaa?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Pieni poika tyynyjen keskellä

Mitä tehdä, kun pelottaa?

Itse toimin seuraavasti: rukoilen, luen Raamattua, ruokoilen toisten kanssa.

Arjessa voi pelottaa moni asia ja monta kertaa. Voi pelottaa, kun kulkee kadulla, että joku huutelee loukkauksia tai tönäisee kumoon. Oma selviytyminen voi pelottaa eli terveys, talous, ihmissuhteet tai tehtävät. Lisäksi tietysti yleisemmätkin aiheet kuten sota, ilmastonmuutos ja sen seuraukset, voivat aiheuttaa pelkoa. Pelon aiheita on siis paljon. Miten näissä kohdissa voi helpottaa pelon tunnetta, niin että saa tehtävät tehtyä, elämää elettyä ja jopa nukuttua?

Itselleni helpotusta tuo rukous. Aina voi kertoa huolia ja murheita Jumalalle, joka on luvannut niitä kuulla. ”Älkää murehtiko mistään, vaan kertokaa kaikki tarpeenne Jumalalle. Pyytäkää häneltä, rukoilkaa ja kiittäkää häntä.” (Fil.4:6.) Parasta on, että hän on aina tavattavissa – linja ei ole varattu tai yhteys ei töki.

Kuitenkin – ajoittain – tuntuu, ettei Jumala kuulisi minua. Mieleen hiipii epäilys, että välittääköhän hän, jos sattuukin kuulemaan. Näin on käynyt muillekin: ”Herää, Herra! Miksi nukut? Nouse, älä iäksi hylkää! Miksi olet kääntänyt pois katseesi, unohtanut hätämme ja ahdinkomme?” (Ps.44:24–25.) Tässä kohdassa siirryn Raamatun lukemiseen, jossa Jumala on luvannut kuulla rukoukset: ”Kun huudat häneltä apua, hän armahtaa, hän kuulee ja vastaa sinulle.” (Jes. 30:19.) Lisäksi Jumala on luvannut pysyä uskollisena: ”Jos olemme uskottomia, hän pysyy silti uskollisena, sillä omaa olemustaan hän ei voi kieltää.” (2Tim. 2:13.) Hän on luvannut pysyä uskollisena, itsensä takia, ei minun. Tuolloin Jumala ei kuuntele minun rukouksiani minun takiani vaan minusta riippumatta. Se vapauttaa minut rukoilemaan silloinkin, kun koen, etten ole riittävän hyvä tai etten usko riittävästi.

Jeesuskin rukoili, kun häntä pelotti – Getsemanessa, kiirastorstaina (esimerkiksi Matt.26). Jeesus pyysi opetuslapsiaan rukoilemaan kanssaan. Yhteinen rukoileminen on tärkeää, Jeesus on näet luvannut: ”Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään” (Matt.18:20). Näin pelonkin keskelle voi saada rauhaa ja pelko voi helpottua.

Jeesus rukoilee
Raisan kuva

Olen Raisa Pöntinen, yli 40-vuotias, työssäkäyvä, imatralainen. Tykkään opetella uutta, kuten tätä blogi-kirjoittamista.

Kommentit


Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä