Krematorio
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Krematoriouuni on ruotsalainen Tabo

Krematorio

Asemäentie 43
55420 Imatra

Krematorio  044 400 4222

Tuhkausvaraukset  044 400 4270

Uurnanluovutukset  044 400 4220

 

 

Tuhkausilmoitus


Imatran krematorio

  • valmistumisvuosi 2003
  • ei lämmön talteenottoa
  • ei savukaasujen puhdistusta – savukaasut poltetaan kahteen kertaan, jolloin ulos ei pääse näkyvää savua. Samoin päästöjen elohopeapitoisuus on tutkimuksen mukaan olematon.
  • tuhkauksia yhteensä vuoden 2013 loppuun mennessä 4980

Krematoriouuni

  • merkki ruotsalainen Tabo
  • lämmitystapa maakaasu
  • kaksi teollisuuspoltinta, kaasun kulutus keskimäärin 31 kuutiometriä tuhkausta kohti

Tuhkauksen kulku

Aika      Tapahtuma

-2:00     Uunin lämmitys alkaa

  • Ajastin sytyttää uunin polttimet

0:00     Uunin lämpötila 780 astetta. Tuhkaus voi alkaa

  • kun prosessi käynnistetään, uunin tietokone avaa sähkökäyttöisen uuninpellin aivan auki ja suuri ejektoripuhallin työntää ilmaa ulos savuhormista. Kun uunin sisään tulevat ilmakanavat ovat kiinni, muodostuu uuniin alipaine.  (arkkua sisään vietäessä pitää veto olla uuniin päin)
  • arkku viedään sisään

0:02 – 0:26    Uunin lämpötila vähintään 650 astetta

0:26 – 0:36    Uunin lämpötila vähintään 725 astetta

0:36 – 1:30    Uunin lämpötila vähintään 750 astetta

  • tuhkaus on suoritettu, tuhkan voi poistaa jäähtymään

1:30 – 2:10    Tuhka jäähtyy 900:sta n. 300 asteeseen

2:10 – 3:30    Tuhka jäähtyy alle 30 asteeseen

3:30 – 4:00      Tuhka jauhetaan ja siitä erotetaan metalliesineet – arkun naulat, tekonivelet ym. ja samalla laitteella tuhka menee uurnaan.

Jälkipoltinkammion lämpötila on koko prosessin ajan vähintään 850 astetta.


Tuhkausprosessi on automaattinen ja sen kulkua ohjaa tietokone. Uunissa on myös pieni ikkuna, josta krematorionhoitaja voi tarkkailla tuhkauksen etenemistä. Jos tuhkaus tapahtuu normaalia nopeammin, niin hän voi keskeyttää prosessin ja ottaa tuhkan ulos uunista.

Palamisjäänteiden ”kohentaminen” kesken tuhkauksen on myös yleistä, mutta ei aina välttämätön, sillä palamisprosessi ei ole luontainen, kuten normaalissa uunissa vaan uuniin puhalletaan koko prosessin ajan voimakkaasti lisää paloilmaa, jolloin tulee sama ilmiö kuin sepän ahjossa – palamislämpötila on huomattavasti korkeampi kuin normaalissa uunissa.

Miltei jokaisessa tuhkauksessa joudutaan jossain vaiheessa lisäämään lämpöä kaasupolttimella, koska arkun ja vainajan tuottama lämpö ei riitä.

Krematoriouuni kestää sitä paremmin mitä harvemmin sen annetaan jäähtyä.


 

Tuhkaukset 2003 - 2014